11/6/08

Sedum

SEDUM ACRE,
Crespinell groc. Pampajarito.
Crassulàcies.
Planta herbàcia perenne, cespitosa, de 10 a15 cm. d’alçària. Tiges dretes. Fulles carnoses, ovades com un gra d’arròs, alternes. Flors de 5 pètals grocs lanceolats, punxeguts. Inflorescències en grups de cinc.
Floració V-VII. Hàbitat viu en llocs pedregosos secs.
Propietats / usos. Alimentaris.


SEDUM ALBUM.
Crespinell blanc. Uva de gato.
Crassulàcies.
Planta herbàcia perennifòlia, suculenta, de 10 a 20 cm. d’alçària. Fulles grasses linears, disposades helicoïdalment a la tija. Flors blanques de cinc pètals ovals i acuminats. Inflorescència disposada en umbel•la.
Floració VII –VII. Hàbitat, viu en prats rocosos de muntanya, 1500 a 2000 m. d’altitud.
Curiositat, les larves de la papallona Apol•lo [Parnassius apollo] s’alimenten de les plantes del gènere sedum.

SEDUM BREVIFOLIUM.
Crespinell brevifoli. Uva de gato.
Crassulàcies.
Planta herbàcia perenne, suculenta, de 5 a 10 cm. d’alçària. Tiges ajagudes. Fulles carnoses verd grisos petites com un gra d’arròs. Flors blanques de cinc pètals amb l’aparença que tenen un punt negre al mig, però són els estams de la flor. Inflorescències disposades en panícula.
Floració VI – VII. Hàbitat, viu colonitzant parets velles i pedruscalls per sobre els 1200 m.
DG 28.

SEDUM CANDOLLEI
Mucizonia de congestera. Orejas de monje.
Planta herbàcia perenne, de 10 a 15 cm. Tiges ajagudes. Fulles ovades petites com un gra d’arròs, molt apretades. Flors amb els pètals soldats fins a la meitat, rosades relativament grans per la planta. Inflorescència en corimbes.
Floració VIII-IX. Hàbitat viu en pedreres d’alta muntanya. Ressalta pel to rogenc de tota la planta.
Curiositat, planta curiosa pel seu ràpid creixement, es conta que des que floreix fins la maduració de les llavors tarda vint-i-dos dies.
DG 29.

SEDUM SEDIFORME.
Crespinell gros. Arroz de moro.
Crassulàcies.
Planta herbàcia perenne, rizomatosa, de 15 a 25 cm. d’alçària. Tija rodona erecta. Fulles carnoses ovades encreuades alternes. Flors grogues al cap d’amunt d’una tija fèrtil. Inflorescència en radis.
Floració VI- VIII. Hàbitat viu en roques taulades, llocs de poca terra.

SEDUM TELEPHIUM.
Fabària/ Bàlsam. Hierba callera.
Crassulàcies.
Planta herbàcia perenne, de 25 a 35 cm. d’alçària. Tija rodona cònica. Fulles carnoses, oblongues, de vores lleugerament crenades, de verd molt clar. Flors de cinc pètals petits vermells. Inflorescències agrupades en corimbe dens.
Floració VIII-IX. Hàbitat viu en clarianes de bosc, llocs pedregosos.
Curiositat, traient la primera pell de la fulla actua com a cicatritzant, o fent la funció de la popular tireta, amb la particularitat que és més ecològica i biodegradable com tots els vegetals.