6/6/09

Viola

VIOLA BIFLORA.
Viola groga. Violeta de dos flores.
Violàcies.
Planta herbàcia anual de 5 a 15 cm. d’alçària. Fulles reniformes peciolades dentades. Flors de cinc pètals grocs el inferior amb unes estries vermelloses i un petit esperó al darrera. Inflorescència, d’una o dues per peduncle.
Floració, VI-VII. Hàbitat viu en esquerdes de roca i herbeis humits fins als 3000 m. DG 48


VIOLA DIVERSIFOLIA (CENISIA)
Pensament alpí.
Violàcies.
Planta herbàcia anual, de 5 a 10 cm. d’alçària. Fulles totes basals, ovalades petites. Flors úniques de cinc pètals blau clar, dos de posteriors grossos, dos de més petits i un de inferior cònic més estret a la base, el centre de la flor groc amb nervadures més fosques.
Floració VI-IX. Hàbitat viu en mig de tarteres d’alta muntanya.
Curiositat, és endèmica dels Pirineus Orientals. DG 39


VIOLA ODORATA.
Viola. Violeta común.
Violàcies.
Planta herbàcia perenne, de 10 a 20 cm. d’alçària. Fulles generalment basals coriàcies peciolades verd brillant. Flors de 5 pètals blaus amb la gorja blanca, esperonades. Inflorescència única pedicel•lada.
Floració IV-VI. Hàbitat viu en bosc de ribera i /o humits. DG 37


VIOLA PYRENAICA.
Viola pirinenca. Violeta.
Violàcies.
Planta herbàcia perenne, de 10 a 25 cm. d’alçària. Fulles cordiformes, peciolades dentades i punxegudes. Flors de cinc pètals morats amb la gorja blanca, i estries al pètal inferior amb un esperó blanquinós al darrera. Inflorescència flor única per pecíol.
Floració III-IV. Hàbitat, viu en llocs solells i pedregosos calcaris. DG 37


VIOLA SYLVESTRIS ssp. RIVILIANA.
Viola. Viola silvestre.
Violàcies.
Planta herbàcia anual de 10 a 25 cm. d’alçària. Fulles cordiformes, crenulades, peciolades. Flors violetes amb cinc pètals el inferior més gros, i un petit esperó al darrera.
Floració IV-V. Hàbitat viu a prats, margeres i bosc humit.DG 37


VIOLA TRICOLOR ssp. SUBALPINA.
Pensament subalpí. Pensamiento.
Violàcies.
Planta herbàcia perenne, de 10 a 12 cm. d’alçària. Fulles oblongues lanceolades i crenades. Flors de cinc pètals, dos de superiors, dos al costat i un d’inferior cònic més prim a la base i ample a la punta, blanc o groc amb estries morades, combinant els colors blau o morat, groc i blanc. Inflorescència única al cap damunt d’un peduncle.
Floració V-VIII. Hàbitat viu en prats de muntanya per sobre el 2000 m. DG 39


VIOLA TRICOLOR.
Pensament silvestre. Trinitaria.
Violàcies.
Planta herbàcia anual de 10 a 30 cm. d’alçària. Fulles oblongues lanceolades crenades. Flors amb cinc pètals generalment de tres colors, viola, blanc i groc, el pètal inferior més gros amb estries violetes. Inflorescència única al cap damunt d’un prim peduncle.
Floració IV-IX. Hàbitat viu en prats i boscos de muntanya. DG 28