20/5/08

Orchis

ORCHIS CORIOPHORA.
Orquídia de les xinxes. Olor de chinches.
Orquidàcies.
Planta herbàcia perenne, de 10 a 20 cm. d’alçària. Fulles lanceolades basals de 4 a 7les caulinars 2 alternes. Flors rogenques purpúries, els tèpals externs i interns s’ajunten fent un casc. Label és trilobat amb la gorja blanca puntejada de color purpuri lòbuls laterals són dentats. Inflorescències espiga cilíndrica densa.
Floració V-VI. Hàbitat prats humits i de dall.
DG 28


ORCHIS MASCULA ssp ABIFLORA.
Abellera de muntanya grossa.
Orquidàcies.








ORCHIS MILITARIS.
Soldadets. Orquidia del soldado.
Orquidàcies.
Planta herbàcia perenne de 15 a 30 cm. d’alçària. Tija dreta verda robusta. Fulles totes basals amplament lanceolades lluents acuminades. Flors rosades amb els tèpals exteriors tancats en forma de caputxa, el label és trilobat els lòbuls externs allargassats, el central més llarg bilobat amb els lòbuls més oberts de baix i un petit esperó al darrera. Inflorescència de 10 a 20 flors en espiga espaiada .
Floració IV-V. Hàbitat viu en prats i boscos assolellats trobant altres plantes no gaire lluny.
DG 37, DG 47

ORCHIS MORIO ssp. MORIO.
Pentecosta. Compañón.
Orquidàcies.
Planta herbàcia perenne, de 15 a 25 cm. d’alçària. Tija gruixuda. Fulles de 8 a 10 linears ovalades, acanalades les de la tija (caulinars) abraçant la tija i bràctees escamoses entre les flors. Flors purpúries. Label trilobat, a la base és blanc amb taques purpúries, la resta és rosat l’esperó corbat cap a munt, amb l’acabament, més gruixut. Inflorescència en espiga cònica.
Floració V-VI. Hàbitat viu a margeres calcàries a per sobre dels 1000 m., formant grosses colònies.
DG 48

ORCHIS SIMIA.
Monetes.
Orquidàcies.
Planta herbàcia anual, de 25 a 35 cm. d’alçària. Tija cilíndrica. Fulles dues de basals i dues a la tija (caulinars), lanceolades lluents. Flors de 18 mm són rosades amb el label trilobat, amb els lòbuls lateral llargs i prims semblen els braços, el lòbul central és estret i se torna a dividir en dos llargs i prims i cargolats (les cames) sembla la figura d’un mico d’aquí el nom, té un esperó cilíndric. Inflorescència ovoide i densa.
Floració V. Hàbitat viu sobre sòls calcaris solells al marge dels boscos, a terres baixes.
DG 27, DG 37, DG 47

ORCHIS USTULATA.
Orquídia cremada. Satirion encendido.
Orquidàcies.
Planta herbàcia anual, de 15 a 25 cm. d’alçària. Tija verda cilíndrica. Fulles basals verdes lanceolades, les de la tija (caulinars) més petites abraçant-la. Flors abans d’obrir-se són de color bru, un cop obertes tenen un tèpal en forma de casc. Label trilobat amb el lòbul central partit blanc amb punts purpuris rodons. Inflorescència cilíndrica i densa.
Floració IV-VII. Hàbitat viu en sols calcaris en mig de pins.
DG 27, DG 37,DG 47, DG 28, DG 38, DG 48